Karaula foto
Scena iz filma

Biografija redatelja

Rajko Grlić

Rajko Grlić je rođen 1947. u Zagrebu. Režiju igranog filma je diplomirao u klasi profesora Elmara Klosa 1971. g. na FAMU u Pragu.

Kao režiser i koscenarist potpisuje dugometražne filmove:
2006. Karaula
2002. Josephine   
2001. Novo novo vrijeme (dokumentarni, ko-režiser s Igorom Mirkovićem)
1991. Čaruga
1989. That Summer of White Roses
1986. Za sreću je potrebno troje
1984. U raljama života
1981. Samo jednom se ljubi
1978. Bravo Maestro
1974. Kud puklo da puklo

Ovi su filmovi igrali na redovnom kino repertoaru na svih pet kontinenata, bili prikazivani u takmičarskim programima najvećih svjetskih festivala  uključujući  i Cannes, te dobili više od pedeset međunarodnih nagrada uključujući  i "Grand Prix" i "Best Director" u Tokyu 1989.g. (tada još A festival).

Kao režiser i scenarista radio je i oko dvadeset kratkometražnih filmova - za koje je dobio pregršt nagrada - i petnaestak dokumentarnih filmova za televiziju koji su većinom, tada kada su napravljeni - kasnih sedamdesetih, bili i zabranjeni.

Kao scenarist i ko-scenarist radio je na  devet dugometražnih igranih filmova i televizijskoj seriji Srđana Karanovića "Grlom u jagode". I  za taj rad je dobio desetak uglednih međunarodnih nagrada.

Producirao je desetak kratkih i četiri dugometražna filma:
2004. Sretno dijete (rež. Igor Mirković)
2001. Novo novo vrijeme
1991. Virdžina (rež. Srđan Karanović)
1991. Čaruga

Napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu"How to Make Your Movie - An Interactive Film School" za koju je dobio osam međunarodnih nagrada uključujući i Grand Prix New Yorka za najbolju svjetsku multimediju 1998.

Držao je predavanja i  radionice na  preko trideset univerziteta Europe i Amerike, bio je dugogodišnji direktor Imaginarne Akademije u Grožnjanu. i kao profesor na Ohio University, Athens, OH, nosioc je najviše američke akademske titule na polju filma - Eminent Scholar in Film.

Umjetnički je direktor Motovun Film Festivala, član Europske filmske akademije, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Američke scenarističke akademije. Za svoj rad nagrađen je  između ostalog i Nazorovom nagradom, nagradom za životno djelo grada Denvera (USA) i titulom počasnog građanina Montpelliera (Francuska). 

Od vina pije Plavac mali.


Linkovi: