Karaula foto
Scena iz filma

Izjava producenta

O ratu na prostoru bivše zajedničke države, njegovim uzrocima i razornim posljedicama ispričano je mnogo priča i snimljeno podosta filmova, ali je svatko od nas koji smo direktno ili indirektno bili uvučeni u taj užasan događaj našao i još uvijek nalazi svjež način da ispriča i interpretira te događaje.

Rajko je odlučio da se svemu  nasmije. Glasno. I odlučio je da nasmije ljude koji će gledati njegov film. U tome je veličina  filma Karaula, priče o ljudima koji su predosjećali da se sprema nešto tragično ali nisu znali odrediti niti uzrok, ni trajanje ni razmjere. Veličina je upravo u  tom glasnom smijehu. Zato ovaj film liječi. I zato ja želim da ga produciram. Želim da pomognem Rajku da ispriča svoju verziju dogadjaja.

Sa druge strane iskustvo u produkciji i distribuciji domaćih dugometražnih igranih filmova kao što su "Gori vatra", "Ljeto u zlatnoj dolini" i "Kod amidže Idriza" ukazuje na to da se publika vraća u bioskope i da možemo očekivati veliki broj gledalaca na u čitavom regionu  za šta nam je već ime Rajko Grlić garancija jer su njegovi filmovi kao "Samo jednom se ljubi" i "U raljama života" imali i preko milion gledalaca.

Druga garancija velikog interesovanja publike za film je roman "Ništa nas ne smije iznenaditi" Ante Tomića koji je ujedno i koscenarista "Karaule" i koji je proglašen najprodavanijom knjigom u 2004. godini u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Produkcija Karaule predstavlja veliki izazov ne samo jer je prva filmska koprodukcija medju bivšim jugoslovenskim republikama sa našim  partnerima Danijelom Hočevarom iz Slovenije, Vladimirom Anastasovim iz Makedonije i Borisom Matićem iz Hrvatske, već i što je prva regionalna koprodukcija koja snažno reflektira specifičnosti koje dolaze iz svakog pojedinačnog ambijenta bivših dijelova nekadašnje Jugoslavije, a uz to Karaula je prije svega film sa snažnim autorskim pečatom.

Ovakva vrsta koprodukcije nam omogućava da se oko  projekta iz svake od zemalja koproducenata okupi najbolja autorska ekipa i da iskoristimo najbolju tehničku, studijsku i drugu infrastrukturu.

Ademir Kenović, producent